Problemen werkgeheugen

Beschrijving werkgeheugenproblemen

Het werkgeheugen dient als een tijdelijke opslagplaats in de hersenen voor alle informatie die we gedurende de dag te verwerken krijgen. Het werkgeheugen slaat binnenkomende informatie korte tijd op, zodat u zich op hetzelfde moment kunt concentreren op waar u mee bezig bent en onthouden wat u daarna moet doen. Het werkgeheugen is in staat om informatie even vast te houden en verschilt daarin van het kortetermijngeheugen. Daarnaast kan het werkgeheugen ook informatie oproepen uit het langetermijngeheugen. Ons werkgeheugen kan ongeveer 5-9 items kwijt, wat betekent dat het werkgeheugen niet bij iedereen hetzelfde is.
 

Door allerlei oorzaken kan het werkgeheugen verstoord raken en dit zal zich uiten als problemen met het geheugen en de concentratie. We zien dat deze problemen zich vaak ontwikkelen na een traumatisch hersenletsel, een hersenaandoening, na behandeling van kanker en bij een burn-out, psychische klachten of ernstige vermoeidheid. Ook blijken mensen met ADHD en ADD vaker last te hebben van een verstoord werkgeheugen, de concentratie en productiviteit.

 

Problemen met het werkgeheugen zijn de herkennen aan de volgende kenmerken:

  • het lukt niet om een bepaald woord op te roepen
  • snel afgeleid en moeite met focussen op iets en concentreren
  • het kost moeite om de verhaallijn tijdens een gesprek te volgen
  • snel het overzicht over iets kwijtraken
  • prikkelgevoeligheid
  • het kost meer tijd om taken uit te voeren
  • het vergeten van dingen die u normaal gesproken wel weet
  • multitasking geeft problemen
  • gebrek aan energie en vermoeidheid


Het is logisch dat al deze symptomen hun weerslag hebben op het dagelijks functioneren. Het cognitieve gedeelte wordt immers danig op de proef gesteld, zodat het beperkingen oplegt als u bijvoorbeeld weer aan het werk gaat of een bepaalde taak weer wil hervatten.

 

Behandeling werkgeheugenproblemen

Gezondheidscentrum Helftheuvel in Den Bosch biedt hulp, behandeling en begeleiding bij problemen met het werkgeheugen via een trainingsprogramma. Over de training en de kosten kunt u uitgebreide informatie lezen bij: Cogmed Werkgeheugentraining.

 

 Behandelingen

Cogmed Werkgeheugentraining

Contact
Gezondheidscentrum Helftheuvel
Helftheuvelpassage 113
5224 AC Den Bosch073 684 7100

info@fysiotherapiehelftheuvel.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Gezondheidscentrum Helftheuvel