Oncologiefysiotherapie bij kanker

Oncologiefysiotherapie

Oncologiefysiotherapie bij Gezondheidscentrum Helftheuvel in Den Bosch

 

Oncologiefysiotherapie

De oncologiefysiotherapeut is gespecialiseerd in het begeleiden van patiënten met kanker tijdens de verschillende fasen van het ziekte- en behandelproces. Hierbij richt zij zich op stoornissen, problemen en beperkingen die zich specifiek bij kankerpatiënten voordoen en het gevolg kunnen zijn van de aandoening zelf of van de medische behandeling.
 

De diagnose kanker heeft grote gevolgen op zowel fysiek als psychisch en sociaal gebied en kan leiden tot uiteenlopende klachten zoals:

 • pijn
 • verlies van conditie
 • verminderde spierkracht
 • misselijkheid
 • stijfheid in de spieren en/of gewrichten
 • lymfoedeem
 • vermoeidheidsklachten
 • spanningsklachten

 

De oncologiefysiotherapeut beschikt over specifieke trainings- en behandelingsmogelijkheden om u goed te kunnen ondersteunen bij de verschillende klachten en in de verschillende stadia van de ziekte. Daarnaast besteedt zij ook aandacht aan de gevolgen die de ziekte voor u persoonlijk heeft en de invloed ervan op uw sociale leven. Zij leert u omgaan met de nieuwe situatie en helpt u op weg bij het uitvoeren van uw werk en/of hobby's. De begeleiding door de oncologiefysiotherapeut kan tijdens of na de oncologische behandeling plaatsvinden.

 

Actieve levensstijl

Het is wetenschappelijk bewezen dat het functioneel oefenen en trainen in de verschillende stadia van kanker en bij diverse medische behandelingen een positief effect hebben. Voldoende lichaamsbeweging en een actieve levensstijl werken positief bij de behandeling en het herstel. Dit doen wij in onze praktijk door het bieden van een gerichte training en specifieke bewegingsprogramma's, zowel individueel en bij voldoende animo in een groep.

De oncologiefysiotherapeut heeft daarnaast een signaleringsfunctie en wanneer andere klachten of symptomen worden opgemerkt, kan zij u doorverwijzen naar andere disciplines. Dit kunnen bijvoorbeeld zorgprofessionals zijn zoals een logopedist, ergotherapeut, bekkenfysiotherapeut, psycholoog, maatschappelijk werker en zo meer.
 

Behandeling

In onze praktijk werkt fysiotherapeut Nora ten Have als oedeemtherapeut en daarnaast is zij in opleiding tot oncologiefysiotherapeut. Zij biedt begeleiding en behandeling bij deze ziekte en stemt deze af op de verschillende fasen die er binnen de oncologie bestaan:
 

 • Curatieve fase: in deze fase is de therapie gericht op het verlichten van spanningsklachten, pijnklachten en het bestrijden van conditieverlies enz.
 • Herstelfase: de therapie is gericht op het verbeteren van de beweeglijkheid en de kwaliteit van leven alsmede het terugkrijgen van controle over activiteiten in het dagelijks leven.
 • Palliatieve fase: voorop in de therapie staat de kwaliteit van leven door ondersteuning te geven voor een zo lang en aangenaam mogelijk leven.
 • Terminale fase: in de fase staat het comfort van de patiënt centraal en helpt de fysiotherapeut door het geven van ademhalingsoefeningen, het adviseren over de meest comfortabele houding en hulp bij transfers zoals lopen van het bed naar de stoel. Ontspanningsoefeningen worden gegeven ter vermindering van pijn en angst.


Tijdens uw eerste afspraak in onze praktijk zal de oncologiefysiotherapeut een gesprek met u hebben en door een eerste onderzoek krijgt zij een goed beeld over uw mogelijkheden en beperkingen. Zij zal het behandelplan met daarin de behandeldoelen hierop afstemmen, zodat u de zorg krijgt die bij u past.

 


Naar boven


Ons team

Nora ten Have
Nora ten Have Fysiotherapeut - Oedeemtherapeut - Oncologiefysiotherapeut io

Bekijk ons hele team
Contact
Gezondheidscentrum Helftheuvel
Helftheuvelpassage 113
5224 AC Den Bosch073 684 7100

info@fysiotherapiehelftheuvel.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Gezondheidscentrum Helftheuvel