Oedeem Fysiotherapie

Oedeemfysiotherapie

Specialistische fysiotherapie gericht op het afvoeren van oedeem

Oedeemfysiotherapie


In Gezondheidscentrum Helftheuvel kunt u naast algemene fysiotherapie ook terecht voor oedeemfysiotherapie. Onze oedeemtherapeut heeft naast haar opleiding fysiotherapie de specialistische opleiding oedeemtherapie gevolgd en houdt zich bezig met de behandeling van patiënten met (lymf)oedeem. Lymfoedeem ontstaat als gevolg van een verkeerd evenwicht tussen de aanvoer en afvoer van vocht, waardoor zich in weefsel teveel eiwitten en vocht (lymfoedeem) ophopen. Het gevolg van deze ophoping van vocht is een gevoel van spanning en stuwing van de huid met daarnaast vaak een pijnlijk en tintelend gevoel. Vaak ontstaat er zwelling en hierdoor wordt het bewegen bemoeilijkt en treedt naast een zwaar gevoel ook vermoeidheid op. Dit alles leidt tot beperkingen in het dagelijks leven, huidaandoeningen en/of infecties. Lymfoedeem doet zich voor op verschillende plaatsen in het lichaam zoals de benen, buik, voeten of armen.
 

We onderscheiden de volgende vormen van oedeem:

 

1. primair lymfoedeem. Primair lymfoedeem is aangeboren. Door een aanlegstoornis in de lymfevaten ontstaan er problemen in het functioneren van dit systeem. Symptomen zullen al optreden vóór het achttiende levensjaar en in mildere vorm ook al wat eerder.

 

2. Secundair lymfoedeem. Dit is de vorm van lymfoedeem die ontstaat door beschadiging ten gevolge van de verwijdering van de lymfklieren in de oksel of door een operatie. Deze vorm van lymfoedeem komt veel voor na het verwijderen van klieren bij of na borstkanker.

 

3. Lymfoedeem kan ook ontstaan als het lichaam teveel lymfevocht aanmaakt, zoals na een infectie of bij warm weer.

 

Behandeling

Lymfoedeemklachten zullen worden behandeld door onze gespecialiseerd oedeemfysiotherapeut. Tijdens uw eerste bezoek zal zij starten met een uitgebreid onderzoek en gesprek, omdat het belangrijk is dat zij een compleet beeld krijgt van uw klachten. Het onderzoek zal bestaan uit het afnemen van een lijst met vragen, een omtrekmeting van het lymfoedeem en een bewegingsonderzoek. Ook zal zij de huidstructuren goed bekijken en onderzoeken. Daarna zal er gezocht worden naar de meest passende behandeling.
 

De oedeemfysiotherapeut kan gebruik maken van verschillende behandeltechnieken:
 

  • Manuele lymfdrainage, een massagetechniek  die de afvoer van lymfevocht verbetert doordat de lymfeklieren, de lymfevaten en het lymfeweefsel door deze massage positief worden beïnvloed.
  • Compressietherapie, waarbij door het aanbrengen van tegendruk in het oedeemgebied door middel van zwachtelen, het dragen van therapeutische kousen of niet-elastisch verband reductie van het oedeem optreedt.
  • Lymftaping, door het lichaamsdeel dat vocht vasthoudt op een bepaalde manier in te tapen zal de huid een stukje worden opgetild en kan het vocht afgevoerd worden in de gewenste richting.
  • Littekenbehandeling.
  • Oefentherapie.

 

Tussen de verschillende behandelingen door  zal de oedeemfysiotherapeut regelmatig een meetmoment inplannen om zo te kijken of de zwelling afneemt en de klachten verminderen.

 

Oedeemfysiotherapie wordt vergoed door uw zorgverzekering. Hierbij geldt dat de eerste 20 behandelingen zullen worden vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Eventuele vervolgbehandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering.
 

Voor een afspraak of meer informatie kunt u bellen met een van onze praktijkassistenten, die al uw vragen graag zullen beantwoorden.

 

 


Naar boven


Ons team

Nora ten Have
Nora ten Have Fysiotherapeut - Oedeemtherapeut - Oncologiefysiotherapeut io

Bekijk ons hele team
Contact
Gezondheidscentrum Helftheuvel
Helftheuvelpassage 113
5224 AC Den Bosch073 684 7100

info@fysiotherapiehelftheuvel.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Gezondheidscentrum Helftheuvel