Banner

Marie Jose Lathouwers

Even voorstellen….

Mijn naam is Marie-Jose Lathouwers-van Rijn (1954), ik ben kinderfysiotherapeute bij Kinderpraktijk Helftheuvel.

 

In 1976 ben ik als fysiotherapeute gestart op de St. Maartenskliniek in Nijmegen, aanvankelijk op de afdeling revalidatie voor volwassen en in 1978 maakte ik de overstap naar de kinderrevalidatie. Al spoedig merkte ik dat het werken met kinderen mij erg aansprak. Er heerste een vrolijke, ongedwongen sfeer en het was steeds een uitdaging om een kind op een zinvolle manier in beweging te krijgen. In die periode werd ik in de gelegenheid gesteld om verschillende cursussen te volgen op het gebied van kinderen met hersenaandoeningen (cerebrale parese), sensomotoriek en schrijfontwikkeling. Na een verhuizing in 1982 ben ik terecht gekomen in een eerstelijnspraktijk. Ook daar gaf ik de voorkeur aan om me te richten op de behandeling van kinderen. Mij sprak aan dat de mogelijkheden van een kind toenamen en zelfs een wereld van verschil konden maken voor het functioneren in het dagelijks leven. 
 

Ik vind het belangrijk om naar het gehele kind en naar zijn omgeving te kijken en dit te betrekken bij de behandeling. De samenwerking en instrueren van de ouders is een van de onderdelen van het traject. Belangrijk is dat ouders de oefeningen en adviezen toepassen in het dagelijks leven. Verder moet de behandeling steeds weer aangepast worden aan het ontwikkelingsniveau van het kind, hetgeen het werk afwisselend en boeiend maakt. Ik leg het accent voor het kind op het plezier krijgen in bewegen en het opdoen van positieve ervaringen. De behandeling heeft veelal een speelse benadering.
 

Omdat ik naast het jonge kind veel kinderen van de basisschoolleeftijd behandel is er een intensief contact met reguliere basisscholen en een school voor speciaal onderwijs om de behandeling af te stemmen op de hulpvraag en toegepaste methodes van school. Verder is er regelmatig contact met andere disciplines om tot een goede samenwerking te komen.


De afgelopen jaren ben ik mijn kennis blijven verrijken met cursussen gericht op schrijfmotorische vaardigheden, studiedagen over bekkenbodemproblematiek, sensorische integratie, optologie, overgewicht en de cursus PCM (hoofdmetingen en behandeling bij zuigelingen met een asymmetrische ontwikkeling van het hoofdje).


Verder heb ik regelmatig contact met collega’s in verschillende werkgroepen. Het is fijn te  werken in een praktijk met verschillende jongere collega’s die zorgen dat ik een frisse kijk blijf houden op de ontwikkelingen binnen de kinderfysiotherapie.Bel mij terug


Fysiotherapie Helftheuvel https://plus.google.com/+FysiotherapieHelftheuvelsHertogenbosch
Helftheuvelpassage 109b Den Bosch, Noord-Brabant 5224 AC Netherlands
Phone: 0736847100