Open mond, duimen of moeite met slikken?

Afwijkend mondgedrag of problemen met goed eten en drinken hebben een negatief effect op de gezondheid van je kleuter. In onze praktijk zijn wij gespecialiseerd in de behandeling van problemen in het mondgebied bij kleuters. Ons team kinderlogopedisten staat klaar!

Direct een afspraak maken

Voor iedere hulpvraag van je kleuter de juiste specialist en behandeling

Onze behandeling volgt het kind en niet andersom. Zorg die echt bij je past, dat is waar wij voor staan.

Afwijkend mondgedrag, eet- en drinkproblemen

Afwijkende mondgewoonten? Wat verstaan jullie daar onder? Deze vraag krijgen onze kinderlogopedisten met regelmaat. Afwijkende mondgewoonten is een verzamelterm en een speciaal aandachtsgebied binnen het vakgebied van de logopedist.

In onze praktijk werken de logopedisten uitsluitend met kinderen én hebben ze zich gespecialiseerd in de behandeling van deze afwijkende mondgewoonten. De therapie die hiervoor ingezet wordt heet OMFT, wat staat voor oromyofunctionele therapie. Vanuit deze behandelwijze worden mondvaardigheden met onderzoek in kaart gebracht en gevolgd én wordt er gestructureerd, meestal met veel effect, gewerkt aan verbetering van de mondvaardigheden.

Behandeling bestaat uit oefeningen voor spierkracht en coördinatie van spieren in het mondgebied. Natuurlijk gaat dit zoveel mogelijk spelenderwijs, want je leert het beste als het leuk is. Een passieve manier van trainen kan met de inzet van een dental (gebits-) trainer. Onze logopedisten weten hier alles van en vertellen je graag over de mogelijkheden. Maar hoe kun je afwijkende mondgewoonten of eet- en drinkproblemen nu herkennen?

Je moet de volgende mondgedragingen in de gaten houden:

Afwijkende mondgewoonten

Tot afwijkende mondgewoonten of afwijkend mondgedrag behoren: ademen door de mond of open mondgedrag, duimzuigen, zuigen op de vinger(s) of een speen, afwijkend slikken, foutieve lipgewoonten en een afwijkende manier van kauwen. Afwijkend mondgedrag kan bij te laat of niet ingrijpen met behandeling leiden tot een negatief effect op de kaak- en/of gebitsstand, de uitspraak of het gehoor. Normaal gesproken ademen we door de mond, maar als door een verkoudheid of allergie de neusweg geblokkeerd is of onvoldoende lucht doorlaat gaan we door de mond ademen. De lippen die normaal gesproken in rust gesloten zijn, blijven dat nu niet. Dat is niet erg als zoiets gebeurt tijdens een verkoudheid, maar soms wordt het mondademen een gewoonte die habitueel mondademen wordt genoemd. Je kleuter ademt dan altijd door de mond en zo ontstaat een verslapping van de mondspieren. Omdat de mond hierdoor ook uitdroogt, wordt er minder geslikt en dit heeft gevolgen voor de buis van Eustachius die onvoldoende wordt gereinigd. De neusholte wordt verbonden met het oor door deze buis en er is hierdoor een vergrote kans op oorontstekingen. Door mondademhaling bestaat de kans op afwijkend slikken, maar dit kan ook voorkomen zonder dat dit het geval is. Bij habituele mondademing ligt de tong slap onder in de mond en zal hij tussen de tanden worden geperst tijdens het slikken. Het gevolg is dat de tanden naar voren gaan staan of scheefgroeien omdat ze bij elke slikbeweging een duwtje krijgen.

Baby's zuigen vaak op een duim, vinger of speen en dat is op jonge leeftijd vanwege de grote zuigbehoefte normaal. Als een kind blijft zuigen op een speen, vinger of duim als het ouder wordt noemen we dit afwijkend, omdat het zowel voor de stand van het gebit als de uitspraak negatieve gevolgen heeft. Afbouwen van een duim of speen kan soms lastig zijn. De logopedist heeft hier veel ervaring mee en biedt graag begeleiding.

Afwijkend mondgedrag bij kleuters kan tenslotte soms te maken hebben met de prikkelverwerking die afwijkend reageert. U kunt hier meer over lezen bij 'prikkelverwerking bij kleuters'.

Eet- en drinkproblemen

Kleuters kunnen problemen hebben met eten en drinken wanneer het kauwen, slikken, iets afbijten of afhappen niet goed lukt. Hieraan kunnen diverse oorzaken ten grondslag liggen zoals weinig controle hebben over de spieren of spierspanning. Ook wanneer het gebied van de mond overgevoelig is met als gevolg dat het kind voedsel met een bepaalde samenstelling of bepaalde smaak niet graag wil eten. Eet- en drinkproblemen kunnen behandeld worden door onze kinderlogopedist. Tijdens het eerste onderzoek bekijkt zij de aard en oorzaak van de problemen en zal daarna met je kind aan het werk gaan. De behandeling zal bestaan uit goede adviezen en gerichte oefeningen met als doel verbetering van de vaardigheden die te maken hebben met eten en drinken.

Maak direct een afspraak
of bel 073 684 7100