Hooikoorts

Hooikoorts

 

De naam hooikoorts is bedacht door de Engelse arts John Bostock. Hij had zelf last van deze vervelende aandoening en het viel hem op dat de symptomen altijd in de hooitijd optraden. Daarnaast voelde hij zich vaak koortsig, vandaar de naam hooikoorts. De medische term voor hooikoorts is allergische rhinitis en in Nederland hebben ongeveer 1,5 miljoen mensen in meer of mindere mate last van hooikoorts.

 

Bij warm en winderig weer zweven er miljoenen pollen door de lucht, het stuifmeel van grassen, planten en bomen. Het afweersysteem van ons lichaam reageert op het binnendringen van deze pollen in het neusslijmvlies, de ogen of longen. De cellen van ons afweersysteem reageren hierop door de stof histamine vrij te maken. Dit is een goede reactie, maar bij patiënten met hooikoorts vindt er een overmatige histaminereactie plaats. Deze overreactie van het lichaam doet de slijmvliezen opwellen en rood worden. De gevolgen zijn:

-  niesbuien

-  een loopneus die na verloop van tijd verstopt gaat zitten

-  opgezwollen en rode oogleden

-  jeukende ogen die tranen

-  benauwdheid, met vaak kortademigheid en hoesten

-  een jeukend gehemelte

-  een warm, koortsig gevoel

De verschijnselen die bij hooikoorts horen worden als zeer vervelend ervaren en beïnvloeden het dagelijks leven van hooikoortspatiënten.

 

Bij fysiotherapiepraktijk Helftheuvel in Den Bosch maken wij gebruik van verschillende innovatieve technieken, waaronder behandeling met medical tape. Medical tape werd en wordt vooral in de sportwereld veel toegepast ter behandeling van sportblessures en andere klachten aan het bewegingsapparaat. Het doel van de elastische tape is de ondersteuning van spieren en gewrichten. Zo wordt het in onze fysiotherapiepraktijk gebruikt om houdingscorrectie te bewerkstelligen, bij overbelastingsblessures zoals een tennisarm of roeierspols, ter verbetering van de conditie van de huid en zo meer.

 

Gebleken is dat het aanbrengen van medical tape op de rug en borst ook de klachten van hooikoorts sterk doet verminderen en soms zelfs verdwijnen. Door de hooikoorts raakt het longweefsel geïrriteerd en dit zorgt voor een prikkeling van het zenuwstelsel. Omdat de zenuwen naar een bepaald deel van het ruggenmerg lopen, beïnvloeden deze zenuwen het bindweefsel in dit deel van de rug. Het aanbrengen van tape op de huid in het longgebied heeft invloed op het bindweefsel vanwege de dempende werking en zo beïnvloedt het ook de longen positief. Door het overmatig niezen en hoesten raken ook de hulpademhalingsspieren gespannen, wat er weer voor zorgt dat het hele longgebied onder spanning wordt gezet. Omdat het longweefsel al geïrriteerd is door alle hooikoortssymptomen zal deze spanning het herstel moeilijk maken. Om de hooikoortsverschijnselen te reduren of geheel weg te nemen wordt de tape daarom ook op de hulpademhalingsspieren aangebracht.

 

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat van de negen onderzochte symptomen van hooikoorts deze verminderden met 18% tot 53% bij alle deelnemers. Na de tweede tapesessie namen de klachten nog meer af tot minimaal 38 en maximaal 83%, afhankelijk van de soort klacht. Er wordt zelfs nog winst behaald na een derde keer tapen, maar deze winst is niet zo spectaculair. Klachten van een koortsig gevoel en benauwdheid namen het meest af, waarbij het niet uitmaakte of er 1, 2 of 3 keer was getapet. Ook zag men vermindering van jeukende en rode ogen met meer dan 60% na 2 of 3 maal tapen. 

Behandeling hooikoorts

 

Tijdens uw eerste bezoek zal de fysiotherapeut u wat vragen stellen over uw hooikoortsklachten en uitleg geven over de werking van de tape en hoe de medical tape zal worden aangebracht. Een paar dagen voordat de tape wordt aangebracht is het beter geen oliehoudende bad- of doucheproducten te gebruiken. De huid moet vetvrij zijn voor een goede hechting van de tape. De tape wordt aangebracht in verticale stroken op beide zijden van de rug en beïnvloedt zo het longgebied. De tape loopt ongeveer door tot halverwege uw rug. Ook aan de voorkant van uw lichaam zal  daarna tape worden aangebracht vanaf de zijkant van uw bovenarmen langs de randen van de borstspier. Het ene gedeelte van de tape zit aan de buitenrand van de borstspier tot net onder de oksel. Het andere gedeelte van de tape loopt onder het sleutelbeen tot aan het borstbeen. De tape kan tot 5 dagen blijven zitten, geeft geen hinder bij het bewegen en u kunt er gewoon mee douchen, omdat de tape ademt en vocht afvoert. De kans op huidirritatie is zeer klein. Ondervindt u toch huidirritatie of jeuk dan kunt u de tape er af halen. In principe verminderen de klachten al sterk na één behandeling. Een tweede behandeling zal plaatsvinden 14 dagen na de eerste keer. In onze praktijk is het mogelijk dat u iemand meeneemt die kan zien hoe de tape wordt aangebracht, zodat deze een volgende keer de tape zelf kan aanbrengen.

Wanneer u graag een afspraak wilt maken voor deze behandeling of wellicht nog vragen heeft, neemt u dan gerust contact op met een van onze praktijkassistenten.

 Behandelingen

Medical Taping

Contact
Gezondheidscentrum Helftheuvel
Helftheuvelpassage 113
5224 AC Den Bosch073 684 7100

info@fysiotherapiehelftheuvel.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Gezondheidscentrum Helftheuvel