Dry needling Den Bosch

Dry Needling

Ook voor specialistische dry needling technieken, bij hoofdpijn en kaakklachten bent u bij ons in goede handen

Dry Needling in onze praktijk

Fysiotherapie Helftheuvel te Den Bosch beschikt over veel kennis van de behandeltechniek dry needling. Daar waar het bij veel praktijken recent in opkomst is, wordt de techniek in onze praktijk al lange tijd ingezet en middels specialistische opleiding gevolgd. Dit betekent dat we over jarenlange ervaring en kennis beschikken. Ook gespecialiseerde technieken, zoals de behandeling van hoofdpijnklachten en kaakproblemen zijn in huis aanwezig.

Wat is dry needling of triggerpointtherapie

Een andere benaming voor dry needling is triggerpointtherapie. Deze relatief nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut wint terrein door de goede resultaten die ermee behaald worden. Fysiotherapie Helftheuvel heeft ruime ervaring en kennis en zet de behandeling al enige tijd met succes in.

Wat wordt verstaan onder een triggerpoint?

Bij veel beweegklachten zijn spieren betrokken. Dat is bijvoorbeeld zo bij veel hoofdpijnklachten, schouderklachten, rugklachten of tenniselleboogklachten. De oorzaak ligt soms in een te hoge spierspanning. Door deze spierspanning kan een triggerpoint ontstaan. Dit kun je zien als een ‘knoop’ in een spier. Hierdoor ontstaan vaak klachten op de plaats van de ‘knoop’ zelf, maar ook op plaatsen die in verbinding staan met de spier die is aangedaan. Bij dry needling zoekt de fysiotherapeut middels onderzoek naar de betrokken triggerpoints.

Hoe herken je een triggerpoint?

  • Pijnlijk of stijf gevoel in een spier of in de buurt van een spier (‘op afstand’)
  • Moeizamer bewegen van bijbehorende gewrichten
  • Minder kracht in betrokken spier(en)
  • Tintelingen in de armen en benen, hoofdpijn of duizeligheid

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan

Triggerpoints kunnen op allerlei manieren ontstaan.

  • Wanneer een triggerpoint op een acuut moment ontstaat wordt dit meestal veroorzaakt door een verkeerde beweging (vertillen bijvoorbeeld), een ongeval of letsel tijdens sporten.
  • Triggerpoints kunnen ook ontstaan doordat er langdurig in een verkeerde houding wordt gewerkt of bewogen. Een voorbeeld van een klachtenpatroon dat dan ontstaat is RSI/CANS.
  • Wanneer langdurig weinig bewogen is zie je vaak triggerpoints ontstaan. Dat kan ook zo zijn bij gips, gebruik van een brace of een sling.
  • 'Slappe' ligamenten (banden) in bijvoorbeeld enkels en/of knieën
  • Psychologische factoren zoals stress en depressie kunnen leiden tot een veranderde balans of spanning in het lichaam en triggerpoints veroorzaken
  • Tenslotte zijn voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschillen in beenlengte (bijvoorbeeld na een botbreuk of operatie) belangrijke veroorzakers van triggerpoints.

Wat doet de fysiotherapeut bij Dry Needling?

De fysiotherapeut van Fysiotherapie Helftheuvel Den Bosch start met een gesprek en gericht onderzoek. Uw klachten worden in kaart gebracht door onderzoek naar mogelijk betrokken spieren. In betrokken spieren wordt daarna gezocht naar specifieke triggerpoints. Op de plaats van deze triggerpoints behandelt de fysiotherapeut. Een behandeling staat meestal niet op zichzelf maar maakt deel uit van een bredere behandeling.

Waar richt de behandeling zich op?

Met Dry Needling worden triggerpoints uitgeschakeld. Er wordt gewerkt met een ‘droge naald’. Dat wil zeggen een naald waar geen vloeistof uitkomt of uit kan komen. De naald is vergelijkbaar met een acupunctuurnaald. Door met deze naald een spier gericht aan te prikken worden de punten in de spier(en) ontspannen. In principe is het inbrengen van het naaldje pijnloos. Als het juiste triggerpoint gevonden is dan spant de spier. Hierdoor ontstaat kort een soort krampgevoel op de plaats van het triggerpoint en soms op de plaats waarmee de spier in verbinding staat. Na verwijderen van de naald ontspant de spier direct en is vaak meteen merkbaar dat het bewegen soepeler gaat. Dit geeft soms een ‘zwaar’ gevoel. Dit zware gevoel trekt meestal snel weg.

Dry Needling is anders dan acupunctuur

Bij zowel acupunctuur als Dry Needling wordt gewerkt met zogenaamde droge naalden. Daardoor wordt het nog wel eens verward met acupunctuur. Het doel van beide behandelingen is zeer verschillend. Acupunctuur werkt meestal oppervlakkiger en met meerdere naalden die een tijdje in het lichaam gezet worden. Deze naalden hebben invloed op de lichaamsenergie. Dry needling werkt met kortdurend aanprikken van de spier met als doel het opheffen van triggerpoints. Het is daarmee geen energiebehandeling.

Fysiotherapie Helftheuvel is een zeer ervaren praktijk als het neerkomt op dry needling. Bij de praktijk in Den Bosch van Fysiotherapie Helftheuvel zetten therapeuten de behandelmethode met succes in bij de behandeling van cliënten.


Naar boven


Ons team

Emeline Noordman
Emeline Noordman Fysiotherapeut - Fysiotherapeut voor ouderen - Aangesloten bij Claudicationet - Praktijkmanager
Pim Priest
Pim Priest Fysiotherapeut - Manueel therapeut - Dry Needling
Inger van den Berg
Inger van den Berg Fysiotherapeut - Bekkenfysiotherapeut
Bekijk ons hele team
Contact
Gezondheidscentrum Helftheuvel
Helftheuvelpassage 113
5224 AC Den Bosch073 684 7100

info@fysiotherapiehelftheuvel.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Gezondheidscentrum Helftheuvel