Bekkenfysiotherapie Den Bosch

Bekkenfysiotherapie

Ongewild urineverlies is zeer goed te behandelen met bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

 

Door het volgen van een driejarige master vervolgopleiding na de opleiding fysiotherapie heeft de bekkenfysiotherapeut zich gespecialiseerd in het behandelen van problemen en klachten in het bekken, de lage rug, de urinewegen en geslachtsorganen en maag en darmen. Daarnaast behandelt zij ook seksuele klachten die te maken hebben met functiestoornissen van de bekkenbodem. Een bekkenfysiotherapeut heeft hierdoor veel kennis van bekkenbodemproblemen. Door deze 3-jarige opleiding is de bekkenfysiotherapeut bevoegd tot het doen van inwendig onderzoek.

 

Aan de onderzijde van het bekken bevindt zich de bekkenbodem die bestaat uit drie lagen spieren. Deze spieren sluiten de onderzijde van de buikholte af. Ze lopen vanaf het staartbeen tot aan het schaambeen aan de voorkant en geven als een beweeglijke, elastische en rekbare bodem steun aan de organen die in het bekken liggen: de darmen, de blaas en bij vrouwen de baarmoeder. De bekkenbodem heeft als eerste functie het ondersteunen van deze organen om een verzakking ervan te voorkomen. De spieren van de bekkenbodem dragen ook bij aan de stabiliteit van het bekken en het geven van steun aan de rug.  De bekkenbodemspieren zorgen voor een diepe ademhaling en goede terugstroming van het bloed uit de benen. De tweede functie is de sluitfunctie zodat urine en ontlasting kunnen worden opgehouden. Dit is van belang omdat bij hoesten of niezen een verhoogde druk optreedt. Als derde functie kan de seksuele functie worden genoemd. Deze functie van de bekkenbodem bevordert de seksualiteitsbeleving bij zowel vrouwen als mannen. Een goed getrainde bekkenbodem heeft bij mannen een positieve uitwerking op de potentie.

 

Het bekken, de lage rug, de bekkenbodem, de bekkenbodemspieren, de gewrichtsbanden en de organen in het bekken vormen een functioneel geheel. Zij beïnvloeden elkaar wederzijds, zodat bijvoorbeeld een klacht in het bekken of lage rug kan leiden tot klachten in de bekkenbodem of omgekeerd.

 

Veel mensen blijken moeite te hebben hulp te zoeken bij klachten die zijn gerelateerd aan een minder goede functie van de bekkenbodem. Gebleken is echter dat bekkenfysiotherapie zeer zinvol is in het verminderen van de klachten en dat men na behandeling het dagelijks leven als veel prettiger ervaart.

 

Bekkenfysiotherapie is zinvol bij:

 

-Bekkenbodemklachten.

Zowel mannen als vrouwen hebben bekkenbodemspieren en deze spieren kunnen bewust worden aangespannen of ontspannen. Deze spiergroep ondersteunt de blaas, de baarmoeder en de darmen en heeft een belangrijke taak bij het plassen, ontlasten en de seksualiteit. Vaak voorkomende klachten aan de bekkenbodem zijn:

 

klachten bij het plassen

Zowel mannen als vrouwen kunnen klachten hebben die bestaan uit ongewild urineverlies, vaak moeten plassen, pijn bij het plassen, het veelvuldig voorkomen van urineweginfecties, een verminderde straal bij het plassen of een verhoogde aandrang om te plassen. Daarnaast komt het voor dat er maar moeizaam kan worden begonnen met plassen of de aandrang bijna niet te onderdrukken is. Bij vrouwen zie je deze klachten vaak ontstaan na een bevalling of in de overgang, bij mannen na bijvoorbeeld een prostaatoperatie en op latere leeftijd. Bij urine-incontinentie zal de bekkenfysiotherapeut u leren het afsluitmechanisme van de blaas te versterken, zodat er minder urineverlies optreedt. U leert ook goed omgaan met de buikdruk, die ontstaat bij bukken, tillen of springen en de therapeut zal met u de coördinatie trainen.  

 

verzakkingen

Verzakkingen komen voor bij de baarmoeder, de blaas en darmen. Een verzakking zie je vaak ontstaan na een bevalling, in de menopauze, bij veel en zwaar hoesten, zwaar tillen of het niet op de juiste manier persen bij ontlasten en plassen. Bij mannen komt deze aandoening minder voor dan bij vrouwen en in de meeste gevallen betreft het dan de darm. Een verzakking kan zowel bij jonge als oudere vrouwen voorkomen. Bij een lichte verzakking zonder klachten (graad 1) of als de uitstulping van de verzakking niet voorbij de ingang van de vagina komt (graad 2) kan met bekkenfysiotherapie de verzakking verdwijnen. Bij de meer ernstige verzakking, waarbij deze bij persen (graad 3) of zonder persen (graad 4) voorbij de ingang van de vagina komt zal de verzakking niet verdwijnen, maar de oefeningen zullen zeker helpen. U leert de bekkenbodemspieren beter te beheersen, waardoor deze spieren de druk van de verzakte organen bij beweging beter kunnen opvangen. Bij een ernstige verzakking kunt u voorkomen dat de klachten toenemen, omdat u de spieren beter leert gebruiken.

 

ontlastingsklachten

Bij ontlastingsklachten kunt u denken aan: obstipatie, ongewild verlies van ontlasting of windjes, het vaak moeten ontlasten of als het voelt alsof er ontlasting in de darmen achterblijft. De klachten kunnen het gevolg zijn van een verhoogde spanning in de bekkenbodemspieren of wanneer deze spieren verkeerd gebruikt worden. Bij een prikkelbare darm, de ziekte van Crohn of na een darmoperatie blijken ontlastingsklachten meer voor te komen.

 

-  vóór of na een operatie

Het is zeer zinvol om u zowel voor als na een operatie voor een verzakking of incontinentie te laten begeleiden door een bekkenfysiotherapeut. Zij zal u begeleiden in het trainen van de bekkenbodemspieren door middel van bekkenbodem- en buikspieroefeningen. Hiermee zullen deze spieren na de operatie een goede ondersteuning geven aan de organen. U zult ook leren de spieren goed te ontspannen om te voorkomen dat u na een operatie last krijgt bij het persen bij plassen en ontlasten. Door middel van goede bekkenfysiotherapie is er minder kans op recidief en zal het gebied dat geopereerd is beter doorbloed zijn en ‘steviger’ .

Hoewel het niet is aangetoond kan het bij klachten die zijn gerelateerd aan de prostaat en na een prostaatoperatie toch zinvol zijn  de bekkenbodemspieren te trainen en te leren goed te gebruiken.  

 

bij een te gespannen bekkenbodem

Om goed uit te kunnen plassen, te ontlasten en bij seks is het belangrijk dat u de bekkenbodemspieren kunt ontspannen. De bekkenfysiotherapeut leert u hoe u dat moet doen. Ook pijn aan de geslachtsdelen en pijn in de onderbuik kunnen te maken hebben met een verhoogde spanning in de bekkenbodem. Met bekkenfysiotherapie leert u het herkennen en aanvoelen van die spanning en zullen oefeningen helpen om u bewust te kunnen ontspannen.

 

seksuele problemen

Seksuele problemen kunnen ontstaan door te hoge of te lage spierspanning in de bekkenbodem. Seksuele klachten waarbij de bekkenbodem een rol speelt komen voor bij zowel vrouwen als mannen. De klachten uiten zich als erectiestoornissen, vaginisme of pijnklachten tijdens de geslachtsgemeenschap.
 

-  zwangerschapsgerelateerde klachten
 

Bekkenpijn

De verzamelnaam voor pijnklachten in en rondom het bekken is bekkenpijn, dat vroeger ook wel bekkeninstabiliteit werd genoemd. Deze vorm van pijn komt regelmatig voor tijdens de zwangerschap of na een bevalling. Zowel bij mannen als bij vrouwen kan een trauma bekkenpijn veroorzaken. Er kunnen klachten optreden zoals:

-  tintelingen in de bil of het been

-  waggelend lopen

-  moeite met traplopen, opstaan, lopen, staan of tillen

-  pijnklachten in het gebied van de lage rug, de liezen, het stuitje,de overgang van de lage rug naar het bekken of het schaambeen.

 

Buikpijn

Een overactieve bekkenbodem kan klachten geven als pijn in de onderbuik of pijn hogerop in de buik. Deze vervelende en pijnlijke klachten worden vaak niet in verband gebracht met de bekkenbodem. Wanneer u twijfelt of uw buikklachten zijn gerelateerd aan het bekken, neem dan gerust contact op voor verder onderzoek. De bekkenfysiotherapeut kan hierin veel voor u betekenen.

 

Behandeling

Tijdens uw eerste bezoek aan de bekkenfysiotherapeut zal zij een intakegesprek met u voeren waarin u precies kunt vertellen welke klachten u heeft. Uw hulpvraag zal worden besproken en de therapeut zal zich door gedetailleerde vragen over het plassen, de ontlasting en de seksualiteit een goed beeld kunnen vormen van uw klachten. Ook zal zij u vragen naar uw algehele gezondheid en gezondheidsgeschiedenis.

 

Daarna krijgt u uitleg over het bekken en lage ruggebied in relatie tot uw klacht en zal worden uitgelegd hoe het onderzoek, dat de volgende keer plaatsvindt, eruit zal zien.

 

U krijgt ook vragenlijsten mee die u thuis mag invullen, zodat er een zo goed mogelijk beeld van uw klachten verkregen wordt.

 

Tijdens uw tweede bezoek zal er een onderzoek plaatsvinden, al dan niet inwendig. De bekkenfysiotherapeut let ook op uw houding, spierkracht, ademhaling en de stabiliteit en beweeglijkheid van uw rug en bekken. Daarna zal zij de conclusie met u bespreken en u uitleggen wat de behandelmogelijkheden zijn. Er wordt, samen met u, een behandelplan opgesteld dat bestaat uit het krijgen van adviezen, oefeningen en vooral het functioneel kunnen toepassen van nieuw aangeleerde houdingen.

 

Er zijn ook nog enkele specifieke behandelmethoden die door de bekkenfysiotherapeut toegepast kunnen worden, afhankelijk van de klachten die u heeft.

 

Dit zijn: myo-feedback, functionele elektrostimulatie en vaginale of anale ballontraining. Als uw bekkenfysiotherapeut besluit een van deze technieken bij u toe te passen, dan zal zij u van te voren heel precies uitleggen wat de werking is en hoe deze technieken worden toegepast.

 

Heeft u nog vragen of wilt u graag een afspraak maken dan kunt u bellen met een van de praktijkassistenten.

 


Naar boven


Ons team

Dimphy van Oss
Dimphy van Oss Bekkenfysiotherapeut - Longfysiotherapeut - Fysiotherapeut
Inger van den Berg
Inger van den Berg Fysiotherapeut - Bekkenfysiotherapeut

Bekijk ons hele team
Contact
Gezondheidscentrum Helftheuvel
Helftheuvelpassage 113
5224 AC Den Bosch073 684 7100

info@fysiotherapiehelftheuvel.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Gezondheidscentrum Helftheuvel