Springschenen of shinsplints

Springschenen, shinsplints of beenvliesontsteking is een blessure aan het scheenbeen, ontstaan door overbelasting.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij springschenen

De fysiotherapeut, sportfysiotherapeut, podotherapeut, echografist en shockwave therapeut werken samen bij de behandeling van springschenen. Niet iedere vorm van springschenen heeft een uitgebreide aanpak nodig, maar juist bij hardnekkige klachten kan een combinatie van meerdere therapieën zinvol zijn.

De fysiotherapeuten werken aan gericht herstel met oefeningen en de podotherapeut kijkt naar je voetstand en kan veel betekenen met een aanpassing van schoeisel.

Meer over springschenen

Een overbelastingsblessure aan het scheenbeen staat bekend als beenvliesontsteking, irritatie van het scheenbeen of springschenen. Een andere naam die veel gebruikt wordt is shinsplints. De buitenste laag van de botten aan de voorkant van het scheenbeen raken geïrriteerd door overbelasting of de irritatie zit aan de achterste scheenbeenspier.

Springschenen komen veel voor bij sporters die tennissen, duurlopen en squashen en bij beoefenaars van atletiek en dan vooral wanneer de training te snel wordt opgebouwd.

Springschenen geven pijn in de schenen en het varieert van een zeurende tot stekende pijn die meest voelbaar is aan de oppervlakte van de scheenbeenspier. Druk op het scheenbeen is pijnlijk, evenals het kruisen van de benen bij het zitten. Aan de buitenkant van het been is soms een roodheid of een lichte zwelling te zien. De klachten beginnen vaak geleidelijk en nemen toe naarmate de belasting toeneemt. Na verloop van tijd blijft de pijn bestaan en gaan de klachten niet meer over.

Peesklachten herstellen vaak langzaam en daarom is het belangrijk de klachten serieus te nemen en op tijd behandeling in te zetten. Hierdoor kan voorkomen worden dat de klachten langdurig blijven bestaan.

Afspraak maken