RSI en KANS

RSI/ KANS is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan hand, pols, arm, nek en/ of schouders die zijn ontstaan door een herhaalde belasting.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij RSI en KANS

KANS, vroeger ook wel RSI genoemd, is een vervelende overbelastingsklacht. De fysiotherapeut is specialist in de behandeling van de klachten die hierbij ontstaan. Daarbij wordt vaak samengewerkt met andere therapeuten om snel en goed herstel te bespoedigen. Natuurlijk altijd in overleg met jou.

Zo kunnen de disciplines handtherapie, manuele therapie of ergotherapie vaak veel betekenen. Ook de inzet van behandeltechnieken als EPTE, shockwave of medical taping kunnen effectief zijn bij het bevorderen van het herstel.

Meer over RSI en KANS

Verzamelnamen voor klachten aan de arm, nek of schouders zijn RSI of KANS. Het gaat hierbij om klachten die zijn ontstaan door overbelasting of een veelvuldig herhaalde beweging.

RSI staat voor Repetitive Strain Injury en KANS betekent Klachten aan Arm, Nek en Schouders. Tegenwoordig wordt KANS vaker gebruikt dan RSI of een combinatie van deze twee (RSI/KANS).

Het klachtenbeeld wordt in de volksmond ook wel een 'muisarm' genoemd, maar de klachten ontstaan door veel meer dan computerwerkzaamheden alleen.

Als de exacte oorzaak voor de klachten kan worden achterhaald spreken we van een specifieke KANS, zoals bij een golferselleboog of tennisarm, maar meestal is het zo dat niet precies kan worden achterhaald waar de klachten vandaan komen. Je voelt dan tintelingen of pijn terwijl niet exact kan worden vastgesteld welke structuren betrokken of aangedaan zijn. Dan spreken we van een a- specifieke KANS. Wel worden klachten die passen bij KANS meestal veroorzaakt door repeterende bewegingen, langdurig werken in dezelfde houding of door een combinatie van beiden.

handtherapie fysiotherapie

Naast fysieke oorzaken is er bij KANS ook vaak sprake van beïnvloedende persoonlijke factoren (persoonlijkheid, mate van stress, type werk, takenpakket, werkdruk, werkduur, werkhouding en algehele belastbaarheid).

Bij KANS geven cliënten vaak de volgende klachten aan: tintelingen in vinger(s) of hand(en), doof gevoel in hand of arm, pijn in rug/schouder, armen, elleboog, pols, hand of vingers, nachtelijke pijn, hoofdpijn, krachtverlies.

Bij KANS onderscheiden we enkele fasen. In het eerste stadium is er sprake van lichte pijn- en vermoeidheidsklachten tijdens of na het werk. Door rust te nemen verdwijnen de klachten vaak. Blijven vermoeidheid en pijn aanhouden bij andere bewegingen, dan is er sprake van een gevorderd stadium. In stadium drie is de pijn continu aanwezig (ook in rust). Er is dan sprake van zwelling, een verdoofd gevoel, moeite bij het maken van kleine bewegingen en moeite bij het zetten van kracht.

Afspraak maken