Hamstringletsel

Hamstringklachten ontstaan meestal acuut door een plotselinge toename van kracht of snelheid. Als ze geleidelijk ontstaan door chronische overbelasting spreken we van niet-acuut hamstringletsel.

De juiste specialist bij hamstringletsel

Hamstringklachten zijn vervelend en kunnen soms lang blijven opspelen. Met goede begeleiding en training is er gelukkig veel te doen aan hamstringletsel. De fysiotherapeut of de sportfysiotherapeut werkt met jou aan herstel.

De therapeut maakt in overleg met jou een plan om te werken aan spierconditie, lenigheid of kracht, zodat je goed herstelt en de kans op terugkeer van deze blessure wordt verminderd.

Meer over hamstringletsel

Aan de achterzijde van het bovenbeen lopen drie spieren (de hamstrings) die zorgen voor het buigen van de knie en strekken van de heup. Hamstringletsel is letsel aan (een van) deze drie spieren en komt veel voor.

Meestal ontstaat letsel acuut, d.w.z. dat de pijn ineens ontstaat en dan meestal op een moment waarin snelheid en toename van kracht op een spier wordt uitgeoefend. Soms ontstaan de klachten ook geleidelijk als gevolg van chronische overbelasting van de spier(groep). Op het zwakste punt, daar waar de pees overloopt in de spier, ontstaat dan letsel. Deze niet-acute klachten kunnen ontstaan door de herhalende loopbeweging tijdens het hardlopen en we zien ze dan ook vaak bij marathon- of triatlonlopers. Pijn verergert dan langzaam en kenmerkt zich door een zeurende pijn rondom bil, achterkant van de knie en achterkant van het bovenbeen.

De pijn is vooral tijdens het sporten aanwezig. Rekken is vaak pijnlijk en er kan verlies van kracht optreden. Bij een acute hamstringblessure treden dezelfde klachten op, maar deze zijn vaak heftiger van aard.