Calcificaties

Beschrijving calcificaties / kalkafzetting in pezen

Calcificatie,  ofwel verkalking of calcium neerslag, ontstaat vaak in de pezen van de schouder, elleboog of pols. Men vermoedt dat calcificaties ontstaan in een gebied met verminderde doorbloeding, met als reactie dat de cellen in dit gebied calcium gaan aanmaken. Kalkafzettingen op andere pezen in het lichaam kunnen ook voorkomen, maar minder frequent. Vrouwen hebben een grotere kans op het krijgen van calcificaties. Gebieden met kalkafzetting, ook wel calciumdepots genoemd, komen bij ongeveer 3-5% van de bevolking voor, maar slechts ongeveer 35% krijgt klachten. Calcificaties ontstaan vaak vrij plotseling en kunnen als gevolg hebben dat de beweeglijkheid van bijvoorbeeld de schouder gestoord raakt. De pijn wordt vaak gevoeld aan de voor- en zijkant van de schouder en straalt soms uit naar de bovenarm. Calcificaties geven in het begin meestal weinig klachten. Deze ontstaan vaak pas op het moment dat het calciumdepot groeit. De pijnklachten ontstaan doordat de pees verdikt is en dan in aanraking komt met structuren in de omgeving.

Behandeling calcificaties / kalkafzetting in pezen

Er bestaan verschillende behandelmethodes voor calcificatieklachten. Eerst zal worden gekeken of de klachten het gevolg zijn van kalkafzetting en ook naar de mate waarin dit zich voordoet. Dit gebeurt met een echografisch of radiologisch onderzoek. Wanneer blijkt dat de klachten het gevolg zijn van kalkafzetting in de pezen zal er een keuze gemaakt worden in de soort behandelmethode. In onze praktijk  kan er behandeld worden met de shockwavetherapie, dry needling en/of medical taping. Daarnaast is het zinvol te werken aan verbetering van de gewrichtsfunctie door houdingstherapie en oefentherapie.
 

Afhankelijk van de plaats waar de klachten zich voordoen kan er ook behandeld worden  door middel van handtherapie. Deze vorm van therapie wordt gegeven door een van onze ergotherapeuten die zich heeft gespecialiseerd in de behandeling van klachten aan hand en pols. De therapie kan bestaan uit oefentherapie, functionele therapie en spalktherapie. 

 Behandelingen

Algemene fysiotherapie Shockwave Manuele therapie Handtherapie Dry Needling Medical Taping

Contact
Gezondheidscentrum Helftheuvel
Helftheuvelpassage 113
5224 AC Den Bosch073 684 7100

info@fysiotherapiehelftheuvel.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Gezondheidscentrum Helftheuvel