Artrose

Beschrijving artrose

Bij artrose wordt het gewrichtskraakbeen dunner. Door dit dunner worden ontstaan klachten. Artrose kan optreden in één gewricht, maar ook in meerdere gewrichten. Artrose wordt ook wel slijtage genoemd. Om een gewricht soepel te laten lopen vind je kraakbeen in een gewricht. Dit kraakbeen ligt over twee botuiteinden heen. Het zorgt ervoor dat schokken worden opgevangen en dat het gewricht soepel kan bewegen. Gewrichtsmeer in het gewricht zorgt ook voor soepelheid. Kapsels en gewrichtsbanden lopen om het gewricht heen. Als de hoeveelheid kraakbeen vermindert, wordt bewegen lastiger. De gewrichten worden dan minder soepel en het gewrichtsslijmvlies kan gaan ontsteken. Het is niet helemaal duidelijk welke oorzaak ten grondslag ligt aan artrose. Het lijkt erop dat artrose in sommige families vaker voorkomt dan in andere. Bij zwaar lichamelijk werk, obesitas, hoge leeftijd of bij topsporters is de kans op het ontstaan van artrose groter. Vrouwen hebben meer kans op het ontwikkelen van artrose dan mannen. Een reden voor het ontstaan van artrose is het te snel opbouwen van training op jongere leeftijd. Artrose geeft klachten na langduriger bewegen. Het bewegen van gewrichten is ook moeilijker. Klachten als stijfheid en instabiliteit zijn typisch voor cliënten met artrose. Bij artrose ontstaat verandering in spieren, kapsels en banden. Deze weefsels passen zich aan de verminderde hoeveelheid kraakbeen aan. Daardoor ontstaat stijfheid. Typisch voor artrose is ochtendstijfheid. De stijfheid gaat over door beweging. Artrose kan ontstaan in alle gewrichten, maar de meest voorkomende vormen van artrose zijn heupartrose en knieartrose. Cliënten met heupartrose geven aan pijn te voelen aan de voor- en zijkant van de heup met uitstraling naar het bovenbeen of de knie. Bij knieartrose is de pijn vooral in de knie en het omliggende gebied voelbaar. Het bovenbeen of de heup kan pijnlijk aanvoelen.

Behandeling artrose

Veel mensen denken dat het goed is om het gewricht niet te belasten. Het is echter juist van belang om te bewegen op de goede manier. Er dient een goede verhouding te worden gezocht tussen rust en bewegen. De fysiotherapeuten in onze praktijk maken met de cliënt een passende oplossing voor bewegen. Daarbij wordt ook gelet op eventueel passende sporten en mogelijkheden om te blijven bewegen. Met de discipline ergotherapie kan er gekeken worden naar aanpassingen die gemaakt kunnen worden om functie zoveel mogelijk te kunnen behouden. Als de plaats van artrose gelegen is in knie, heup of enkel dan kan de podotherapeut zinvolle oplossingen bieden. Artrose kan tevens goed worden behandeld middels shockwave. Als er sprake is van ernstige artrose, is een operatie soms nodig. Er wordt dan bijvoorbeeld een kunstknie of kunstheup geplaatst. Na de operatie kunt u in de praktijk revalideren, zodat u snel uw activiteiten kunt hervatten.

Afhankelijk van waar de artrose zich bevindt, bieden wij ook de mogelijkheid tot behandelen door middel van handtherapie. Deze vorm van therapie wordt gegeven door een van onze ergotherapeuten, die een speciale opleiding heeft gevolgd tot handtherapeut. Zij behandelt klachten aan hand en pols door behandeling met functionele therapie, oefentherapie en spalktherapie. 

 Behandelingen

Algemene fysiotherapie Handtherapie Dry Needling

Contact
Gezondheidscentrum Helftheuvel
Helftheuvelpassage 113
5224 AC Den Bosch073 684 7100

info@fysiotherapiehelftheuvel.nl
Routebeschrijving

Copyright 2020 - Gezondheidscentrum Helftheuvel