artrose behandelen

Artrose

Bij artrose wordt het gewrichtskraakbeen dunner. Door deze slijtage ontstaan pijn- en stijfheidsklachten in een of meerdere gewrichten.

Direct een afspraak maken

De juiste specialist bij artrose

Bij artrose is het soms flink lastig een goede balans te vinden tussen bewegen en rust. Toch is de balans tussen deze twee van groot belang. De fysiotherapeut weet als geen ander welke balans bij jou past. De ergotherapeut kan jou begeleiden bij het vinden van een passende oplossing voor activiteiten die door de artrose niet zo makkelijk meer gaan. Er kan vaak meer dan je denkt!

Meer over artrose

Om een gewricht soepel te laten bewegen zit er kraakbeen in, dat over twee botuiteinden heen loopt. Het zorgt ervoor dat schokken worden opgevangen en dat het gewricht soepel kan bewegen. Gewrichtssmeer in het gewricht zorgt ook voor soepelheid. Kapsels en gewrichtsbanden lopen om het gewricht heen. Bij artrose wordt het gewrichtskraakbeen dunner. Door dit dunner worden ontstaan klachten. Artrose kan optreden in één gewricht, maar ook in meerdere gewrichten. Artrose wordt ook wel slijtage genoemd.

Als de hoeveelheid kraakbeen vermindert, wordt bewegen lastiger. De gewrichten worden dan minder soepel en het gewrichtsslijmvlies kan gaan ontsteken. Het is niet helemaal duidelijk welke oorzaak ten grondslag ligt aan artrose. Het lijkt erop dat artrose in sommige families vaker voorkomt dan in andere. Bij zwaar lichamelijk werk, obesitas, hoge leeftijd of bij topsporters is de kans op het ontstaan van artrose groter. Vrouwen hebben meer kans op het ontwikkelen van artrose dan mannen.

Een reden voor het ontstaan van artrose is het te snel opbouwen van training op jongere leeftijd. Artrose geeft klachten na langduriger bewegen. Het bewegen van gewrichten is ook moeilijker. Klachten als stijfheid en instabiliteit zijn typisch voor mensen met artrose. Bij artrose ontstaat verandering in spieren, kapsels en banden. Deze weefsels passen zich aan de verminderde hoeveelheid kraakbeen aan.

Daardoor ontstaat stijfheid. Typisch voor artrose is ochtendstijfheid, die over gaat door beweging. Artrose kan ontstaan in alle gewrichten, maar de meest voorkomende vormen van artrose zijn heupartrose en knieartrose. Cliënten met heupartrose geven aan pijn te voelen aan de voor- en zijkant van de heup met uitstraling naar het bovenbeen of de knie. Bij knieartrose is de pijn vooral in de knie en het omliggende gebied voelbaar. Het bovenbeen of de heup kan pijnlijk aanvoelen.

Artrose in knie, heup of voet

Als de plaats van artrose gelegen is in knie, heup of enkel dan kan de podotherapeut zinvolle oplossingen bieden. Als er sprake is van ernstige artrose is een operatie soms nodig. Er wordt dan bijvoorbeeld een kunstknie of kunstheup geplaatst. Na de operatie kun je in de praktijk revalideren, zodat je activiteiten snel kunt hervatten.

Artrose in de hand

Afhankelijk van waar de artrose zich bevindt, bieden wij ook de mogelijkheid tot behandelen door middel van handtherapie. Deze vorm van therapie wordt gegeven door een van onze ergotherapeuten, die een speciale opleiding heeft gevolgd tot handtherapeut. Zij behandelt klachten aan hand, pols en onderarm door behandeling met functionele therapie, oefentherapie en spalktherapie.

Afspraak maken